Pravilna ishrana deteta između prve i druge godine

Kao roditelji novorođenčeta, trebalo bi da od samog početka podstičete zdrave navike u ishrani vašeg deteta.

Kada pređe na čvrstu hranu, polako uvodite namirnice namenjene njegovom uzrastu.

Međutim kada je dete već potpuno prešlo na čvrstu hranu, ne treba mu davati „nezdravu“ hranu samo zato što želite da napunite njegov stomačić, jer ćete tako uvesti pogrešne navike.

Druga stvar na koju treba da obratite pažnju je činjenica da se stopa rasta deteta od 12. meseca usporava. To znači da vaše dete ne raste istim tempom kao kada je bilo beba.

Rast težine i visine se dešava mnogo sporije. Na primer, vaša beba može da poraste 5–7cm u visinu svaka 3 meseca u prvoj godini. Međutim, tokom cele druge godine može da dobije samo 7–13cm. Ovo direktno utiče na potrebu za manjom količinom hrane.

Još jedan razlog je to što su mališani jako živahni da bi mirno sedeli i pojeli kompletan obrok odjednom. Ima toliko toga da se uradi, istraži – jelo je za njih samo gubljenje vremena.

Takođe, do ovog trenutka vaše dete je počelo da potvrđuje svoju nezavisnost i ličnost. Počinju da shvataju da mogu da kažu “ne” i da će njihove različite akcije naići na vaše različite reakcije.

Hrana za dobar imunitet kod dece

Kako bi trebalo da izlgeda jelovnik za decu od 1-2 godine?

U proseku, vašem detetu potrebno je oko 1000-1400 kalorija dnevno koje dolaze iz pet glavnih grupa namirnica. Ovako izgleda zdrav jelovnik za decu 1-2 godine:

Mlečni proizvodi: 2 šolje (256g)
Uključuje: mleko, jogurt, sir. Napomena je da služite samo mlečne proizvode sa punomasnim mastima, jer su one važne za rani razvoj mozga i smatraju se neophodnim za dohranjivanje bebe do 2 godine starosti.

Povrće: 1 šolja (128g)
Uključuje: Svo povrće, sokove od povrća, kao i supe i potaže od povrća.

Voće: 1 šolja
Uključuje: Svo voće i voćne sokove. Poslužite više celog voća nego soka. Takođe, sok treba da bude 100% prirodan voćni sok koji ne sadrži nikakve dodatne ukuse, boje ili zaslađivače.

Zrna: do 60g
Uključuje: žitarice za bebe, pirinač, pšenicu, zob, ječam, hleb, testenine, rezanci, „hladne“ žitarice kao što su kukuruzne pahuljice, itd (uključite celo zrno što je više moguće).

Proteini: 57g

Uključuje: jaja, svu živinu (piletina, ćuretina), svo meso, ribu (bez kostiju), sočivo, mahunarke i pasulj.

Šta ako moje dete nema pravilnu ishranu?
Prvo, ne brinite, jer briga neće rešiti nijedan problem.

Uzmite šolju za merenje (1 šolja = 128g) i počnite da merite unos hrane vašeg mališana tokom određenog vremenskog perioda (npr mesec dana).

Kada budete izmerili prosečan dnevni unos svih vrsta namirnica, vaš lekar i vi moći ćete da procenite da li za visinu, težinu, starost i obrazac rasta vašeg deteta on/ona dobija adekvatne obroke ili ne.

Imajte na umu da je navedena dnevna potrebna količina indikativna za bebu od 2 godine.

Između 12 i 24 meseca, vaša beba je još uvek u prelaznoj fazi, tako da ako jede manje ili više, trebalo bi da bude u redu sve dok nudite sve grupe hrane.