Uvođenje nemlečne ishrane kod beba – saveti

Kada ste već sigurni da je vaša beba psihički i fizički spremna za uvođenje čvrste hrane, a još uvek imate dovoljno kvalitetnog mleka kojim je dojite, preporučujemo nekoliko koraka koji će vam olakšati ovu tranziciju.

1. Uvodite obrok po obrok i neka svaki bude kompletan

Koji obrok ćete prvo uvesti – zavisi od vas. Na primer to može biti ručak.

Svakako, zamenjujte podoj po podoj, tako da beba nakon 6 meseci ima jedan čvrst obrok. Kada navrši oko osam-devet meseci barem dva obroka i jednu užinu, a do godinu dana tri obroka i dve užine.

Svaki od glavnih obroka bi trebalo da sadrži po namirnicu iz svake od sledećih grupa:

  • Ugljeni hidrati (cerealije)
  • Povrće
  • Dobra mast (avokado, maslinovo ulje, kokosovo brašno, puteri/kremovi od badema/lešnika/kikirikija itd)
  • Protein (meso/riba/jaja/jogurt/sir ili neživotinjskog porekla – leblebije, sočivo, grašak itd)
  • Voće

Voće je najlakše davati kroz užinu i to možete i u šetnjama i/ili posle poslepodnevnog spavanja.

Kako biste napravili jedan kompletan obrok, možete početi sa uvođenjem hrane po grupama – bilo koja namirnica iz jedne od grupa i uz nju dodajete po namirnicu iz naredne grupe na svaka 2-3 dana.

Jelovnik za bebe od 6 do 8 meseci: primer rasporeda

Tako ćete nakon 15-ak dana imati jedan pun i veoma kvalitetan obrok. Nastavite opet da uvodite po jednu namirnicu iz svake grupe redom i onda mešajte uvedeno. Ovo je jako lak put do raznovrsne ishrane.

2. Zajedno sa detetom odaberite način za uvođenje čvrste hrane

Uz to koju hranu prvo uvesti, pitanje je i kako (pirei, manji zalogaji ili mešano).

Kada je vreme da se bebe odvikavaju od kašica, sve veći broj roditelja praktikuje „Baby – lead weaning“ – proces koji podrazumeva da se detetu daje hrana iseckana na kockice, kako bi samostalno moglo da je istražuje.

Počinje se sa mekom kuvanom hranom koja se, praktično, raspada u rukama i sa mekim voćem kao što su banane. Kasnije se prelazi na krupnije zalogaje, ali dete uvek jede svojim prstićima.

Možete očekivati dosta nereda prilikom uvođenja nemlečne ishrane, jer deca istražuju, pa se naoružajte strpljenjem i sredstvima za čišćenje.

Ovakav način ishrane ipak brine neke roditelje, jer deca u početku pojedu male količine, te nisu sigurni da su unela sve što im je potrebno.

Zato je sve popularniji i „mešani metod“ (BLISS) – deci se daju komadi koje slobodno mogu da istražuju, ali se i dalje daju i pirei i kašice kako bismo bili sigurni da jedu dovoljno kvalitetno.

3. Zabavite se sa pireima i kašicama
Ako se odlučite za piree i kašice, možete i dalje biti kreativni i praviti lepe kombinacije. Ono što sami kuvate možete kombinovati i sa Nutrino pireima.

Tako možete ponuditi bundevu u bilo koje doba godine ili za užinu poslužiti jabuku i borovnicu ili breskvu sa pirinčem.

Posle 8. meseca, kada služite detetu jelo, možete dodati i poneki začin poput cimeta ili kumina. Tako ćete otvoriti vrata svoj uzbudljivoj hrani koju vaše dete počinje da istražuje.

Nutrino kašice možete služiti i u originalnom pakovanju jer će se detetu sigurno dopasti, kao još jedna prilika za istraživanje. I zapamtite, najbolji način hranjenja je onaj koji je bezbedan, pun poverenja i zabave za oboje.