Dojenje bebe i moć majčinog mleka

Odbrojavanje dana do vašeg termina porođaja je uzbudljivo, ali može biti i stresno. Konačno ćete upoznati malu osobu koja je rasla u vama svih ovih meseci!

Kao novopečeni roditelj, instinktivno ćete učiniti sve da zaštitite svoju bebu. I bez sumnje, dojenje je jedna od najboljih stvari koje možete učiniti za zdravlje vašeg mališana.

Sve hranljive materije iz majčinog mleka, koje su potrebne bebi u prvim mesecima života, pružaju prirodnu zaštitu odbrambenog sistema.

Kada je potrebno uvesti dohranu za bebe?

Možda ste već čuli za neke od prednosti dojenja bebe – na primer, manje je verovatno da će vaša beba patiti od dijareje, upala uha i problema sa disanjem, a samo dojenje pruža bebi emocijalnu stabilnost i ostavlja pozitivan trag u kasnijem perioda života.

Lista zdravstvenih prednosti koje možete obezbediti vašem detetu se ovde ne završava. Evo nekih načina na koje vaše mleko može pomoći u odbrani bebe od bolesti:

  • HMO (oligosaharidi iz majčinog mleka) i njihova namena su jedno od najnovijih naučnih otkrića u ishrani odojčadi. Do nedavno, naučnici su znali da su ova bioaktivna jedinjenja jedinstvena za majčino mleko, ali nisu razumeli njihovu funkciju. Oni deluju kao prirodni čuvari vaše krhke bebe, pomažući joj da ojača imuni sistem od samog početka. Dakle, od prve kapi kolostruma, vaše mleko će zaštititi bebu.
  • Antitela u majčinom mleku će pomoći vašoj bebi da se izbori sa raznim vrstama infekcija.
  • Probiotici su „prijateljske“ bakterije koje se prirodno nalaze u majčinom mleku i pomažu varenju vaše bebe, balansirajući bakterije u njenim crevima. Kao i HMO, oni takođe mogu podržati imuni sistem vaše bebe.
  • Bioaktivni proteini (od kojih se neki nazivaju imunoglobulini) poboljšavaju imunološku funkciju vaše bebe i pomažu razvoju creva i njihovom pravilnom funkcionisanju.

Naučnici su, takođe, otkrili da zdravstvene prednosti dojenja ne prestaju u detinjstvu.

Odrasle osobe koje su dojene kao bebe imaju manje šanse da razviju zdravstvena stanja uključujući gojaznost, dijabetes, bolesti srca i visok krvni pritisak.

Neverovatno je znati da kao majka imate moć da utičete na zdravlje svog deteta, ne samo danas, već tokom njegovog/njenog čitavog života.