Hrana za dobar imunitet kod dece

Imuni sistem vašeg deteta počinje da se razvija i pre nego što se rodi. Vaša antitela se prenose bebi kroz placentu i nastavljaju da ih štite u prvim mesecima života od bakterija, virusa ili alergena kojima ste već bili izloženi.

Kako se njihov imuni sistem razvija, vaša beba će stvoriti sopstvena antitela. A uravnotežena ishrana je ključna za zdrav imunološki sistem.

Od trenutka kada se rodi, majčino mleko je najbolji izvor ishrane, obezbeđuje sve neophodne hranljive materije i antitela.

Dojenje bebe i moć majčinog mleka

Kada prestanete da dojite, širok spektar namirnica bogatih hranljivim materijama, uključujući dobre izvore probiotika, pomoći će u izgradnji prirodne odbrane vašeg deteta i doprineti njegovom dugoročnom zdravlju.

Zato je važno da decu učite da njihov rast i razvoj zavise od zdrave ishrane.

Znamo koje su prednosti pet grupa namirnica i koliko je važno da se ne konzumira previše šećera i soli. Ali, kada je u pitanju podrška imunološkom sistemu, sledeći specifični vitamini, minerali i probiotici igraju ključnu ulogu u ishrani.

Gvožđe

Gvožđe je neophodno za formiranje hemoglobina, proteina u crvenim krvnim zrncima, koji prenosi kiseonik kroz telo.

Gvožđe podržava kognitivni razvoj dece. Nedostatak gvožđa (anemija), može uticati na imuni odgovor, što dovodi do povećanja infekcija kod dece.

Namirnice bogate gvožđem: crveno meso i alternative na biljnoj bazi, pasulj i orašasti plodovi, integralne žitarice kao što su smeđi pirinač, lisnato zeleno povrće, kao što su kelj i spanać.

Vitamin C

Vitamin C je prirodni antioksidans, koji koriste bela krvna zrnca za borbu protiv infekcija, a takođe pomaže u apsorpciji gvožđa.

Namirnice bogate vitaminom C: nalazi se u voću i povrću, kao što su pomorandže, kivi, crna ribizla, paprika, brokoli i spanać.

Cink

Cink je mineral koji se nalazi u svim ćelijama u telu. Pomaže imunološkom sistemu da se bori protiv invazije bakterija i virusa stvaranjem novih ćelija i enzima. Takođe, pomaže u zarastanju rana.

Namirnice bogate cinkom: meso, mlečni proizvodi (mleko i sir), hleb od celog zrna i žitarice.

Vitamin D

Vitamin D igra ulogu u normalnom funkcionisanju imunološkog sistema vašeg deteta, što je prva linija odbrane. Vitamin D, takođe, doprinosi razvoju kostiju i zuba.

Namirnice bogate vitaminom D: masna riba, kao što su losos i skuša, jaja, neke pečurke, obogaćene žitarice za doručak ili formula za bebe, kao i formula za malu decu – proverite šta piše na etiketi.

Vitamin A

Vitamin A podržava imuni sistem tako što jača bela krvna zrnca i stvara imuni odgovor na antitela. Vitamin A pomaže i u formiranju ćelija dok se vaše dete razvija.

Namirnice bogate vitaminom A: jaja, jogurt, sir, mango, kupus, kelj, šargarepa, slatki krompir.

Probiotici

Probiotici podstiču rast korisnih bakterija u crevima dok štite od štetnih bakterija. Pored toga, vlakna u hrani, kojih ima u integralnim žitaricama, važna su za zdravlje creva.

Namirnice bogate probioticima: banane, luk, paradajz.

Kombinacija voća, povrća, integralnih žitarica, izvora proteina iz mesa ili ribe, masti i mlečni proizvodi obezbediće vašem detetu vitamine, minerale i druge hranljive materije koje su neophodne za zdrav imuni sistem.