Jabuka – prirodni lek za kašalj, zatvor i dijareju kod dece i beba

Jabuke su bez sumnje dobre za nas, odrasle, ali šta je sa bebama, mogu li se uvesti u njihovu ishranu i da li imaju blagotvornu funkciju?

Većina nas je još u detinjstvu čula za poslovicu “Jedna jabuka na dan, tera doktora van”.

Jabuke se konzumiraju hiljadama godina unazad i veruje se da potiču iz istočne Evrope i zapadne Azije.

Istorijski gledano, konzumiranje jabuke je primećeno u Egiptu, Vavilonu i Kini, a njeno pominjanje se može naći u mnogim kulturama.

Skandinavci su jabuku smatrali „hranom bogova“. Čak i sada, jabuke su jedno od najpopularnijih voća na svetu. Uzgaja se oko 7500 sorti jabuka i svake godine hiljade tona jabuka.

Voće poput jabuke ima jako važnu ulogu u ishrani dece, a može se uvesti već nakon navršenih šest meseci života.

Jelovnik za bebe od 6 do 8 meseci: primer rasporeda

Zdravstveni problemi koje jabuka može rešiti/ublažiti

Jabuke sadrže mnoštvo fitohemikalija poput flavonoida koji deluju kao antioksidansi. Kada beba pati od stomačnih tegoba, jabuka je uvek dobar izbor, jer kontroliše stomačne poremećaje.

Bebe je mogu konzumirati oljuštenu, zgnječenu ili skuvanu u zavisnosti od njene dobi.

Polifenoli su mikronutrijenti koji se nalaze u plodu jabuke i oni mogu smanjiti povrede želuca formiranjem zaštitnog sloja na njenoj sluznici.

Možete dodati kašicicu meda u zgnječenu jabuku kako bi imala jači efekat (pokušajte da dodate med pre nego što je poslužite).

Osim što sadrže mnogo hranljivih materija, jabuke su bogate i dijetalnim vlaknima koja su takođe neophodna za neometano kretanje creva.

Ukoliko beba pati od konstipacije koja može dovesti do dijareje i obrnuto, jer se zatvor i dijareja javljaju manje-više u ciklusima jedan za drugim, sok od jabuke može biti od velike koristi, jer dijareja može dovesti do dehidratacije.

Sok od jabuke ne može da zameni lek i uvek je potrebno obratiti se odabranom pedijatru.

Odojčad ili bebe sa kašljem možda neće moći dobro da se naspavaju, a slatke jabuke mogu da budu efikasne u smanjenju kašlja. Pripremite sok od kuvane ili parene jabuke i dajte detetu da pije svaki dan oko nedelju dana.

Jabuka je zdrava i za zube, jer se njenim žvakanjem podstiče cirkulacija krvi u desnima. Vlakna jabuke deluju kao četkica za zube, pa su idealne i za čišćenje zuba i desni, ali to ne znači da mogu da zamene četkicu za zube.

Svakako, kada beba poraste i krenu prvi zubići, dajte joj krišku jabuke svako veče posle obroka.