3 saveta kako da vaša beba spava celu noć

Želite da vaša beba kvalitetno spava i bude bezbedna u svom krevetiću, ali sva pravila koja postoje mogu biti zbunjujuća za novopečene roditelje.

Najveći strah svake mame posle napornog dana je scenario u kojem se beba budi nekoliko puta tokom noći.

Buđenje uvek prati plač koji odjekuje sobom u “gluvo doba”, uzimanje bebe iz kreveca i ljuljanje u naručju dok ona ponovo ne zaspi.

Sve to ume nekada da traje i po nekoliko sati, ali svaki minut u toku noći mami je dugačak kao sat. Evo šta treba da znate o sigurnom i zdravom uspavljivanju bebe.
Delite sobu, ali ne i krevet

Ako beba spava u vašoj sobi najmanje prvih šest meseci (a idealno do godinu dana), to može olakšati noćno hranjenje, ako dojite.

Trebalo bi da izbegavate spavanje u istom krevetu. Uvek je držite u njenim kolicima ili krevetiću, jer jastuci i ćebad u vašem krevetu mogu predstavljati opasnost.

A postoje i dodatni rizici – da beba padne sa kreveta i da se neko slučajno otkotrlja na nju preko noći.
Stavite bebu da spava u krevetiću ili u kolicima

Na vama je da li vaše novorođenče spava u kolicima ili krevetiću kada je prvi put dovedete kući.

Beba, takođe, može spavati u mrežici za igranje sa mekom podlogom ili prenosivom krevetiću.

Bez obzira šta odaberete, proizvod treba da ispunjava najnovije bezbednosne smernice.
Odaberite pravo mleko za dohranu

Opšte su poznate blagodeti mleka pred spavanje, posle kog beba lagano tone u san. To se dešava zbog toga što mleko sadrži triptofan, aminokiselinu koja uzrokuje pospanost.

Ukoliko ne dojite, potrudite se da nađete mleko koje je dodatno obogaćeno inulinom, koji je dobar za imuni sistem i digestivni trakt deteta, jer pripada grupi prebiotika i stimuliše rast bakterija mlečno kiselinskog vrenja – probiotika.