5 saveta kako da vaše dete zavoli zdravu hranu

Bebe odnosno deca uče posmatrajući i imitirajući najbliže osobe iz svoje okoline, a to su najčešće roditelji.

Upravo od njih uče o svetu, životu, gledajući odrasle stiču svoje navike i formiraju mišljenja na razne teme. Ako tata voli fudbal – i dete će. Ako mama čita knjige – i dete će. Ako roditelji jedu zdravo – i dete će.

Jedite zajedno sa svojom bebom/decom

Kada govorimo o učenju dece da se hrane zdravo, morate im to pokazati sopstvenim primerom.

Sedite zajedno sa decom za sto i pokažite im šta je prokelj, šta je brokoli a šta karfiol (ukoliko im već niste predstavili zelene i bele cvetiće). Tako će beba posmatrati vašu reakciju na hranu koju i njoj dajete.

Naravno, njihova hrana neće biti začinjena kao vaša, ali treba da osete ukus pravih namirnica.

Kada uvodite čvrstu hranu svojoj bebi starosti od 4-6 meseci, prema savetima pedijatara znaćete koje namirnice prvo da im ponudite: krompir, šargarepa, pirinač, spanać, bundeva, banana itd. Sve su to namirnice koje će beba lako prihvatiti.

Kako biste pomogli sebi i uštedeli vreme na pripremi hrane, slobodno kupite već gotove kašice sa 100% prirodnim namirnicama.

Obratite samo pažnju na deklaracije, jer ćete na njima naći detaljan spisak nutritivnih vrednosti, šećera, soli, masti i ostalih sastojaka. Na svakoj teglici je jasno naznačeno i za koji je uzrast bebe ili deteta primerena: 4 meseca, 6 meseci, 12 meseci, 2 godine itd.

Vizuelni efekat – pomoć u prihvatanju novih namirnica

Kada beba počne da jede kašice, ona može da oseti ukus i miris namirnice koju jede, ali ne zna kako ona izgleda. Dajte joj krompir ili šargarepu dok jede pire od te namirnice.

Cvet brokolija koji vi jedete, dajte i svom mališanu. Biće mu zanimljivo da se igra i ispituje “tu zelenu stvar” u svojim ručicama, a u kašici će osećati njen ukus.

Kada mu dajete kašice iz teglice, dajte mu da pogleda sliku namirnice. Sigurno će lakše pojesti sve što pripremite.
Pozitivan stav o zdravoj hrani
Uvek imajte pozitivan stav o hrani koju jedete i pokušajte da ne ucenjujete dete rečenicama poput: “Nećeš dobiti sladoled ako ne pojedeš boraniju”. Tako će dete shvatiti da je boranija loša, jer MORA da je pojede kako bi dobilo desert odnosno nagradu.

Kada uvodite nove namirnice, uvek kažite nešto pozitivno za to povrće, voće, meso ili ribu. Dajte svom mališanu šansu da zavoli sve što mu stavite u tanjir, pa i ono što vi sami ne želite ni da okusite.

Pokušajte da ne utičete svojim ukusom na detetov. Glumite malo – kažite “mmmmm, kako je ovo ukusno” i pojedite makar jedan zalogaj sa osmehom na licu.
Krenite sa detetom u nabavku
Kada je dete malo veće, napravite zajedno spisak namirnica koje treba da kupite i na taj način dajte primer kako bi obrok trebalo da izgleda.

Na primer, za doručak stavite na spisak hleb od celog zrna, mladi sir za namaz, svežu papriku (neka dete samo izabere boju paprike), jogurt, mleko.

Neka dete izabere i povrće koje želi u čorbi, koje želi kao deo glavnog obroka uz meso, a koje za salatu, voće kao dezert ili užina.

Za svaku namirnicu mu objasnite zašto nam je važna. Tako će naučiti da treba da vodi računa o tome šta jede.

Dozvolite mu da na kraju odabere i stavi u korpu i neki slatkiš, koji će moći da pojede posle obroka. Ne branite mu da jede slatkiše, ali ga svakako uputite da se konzumiraju u umerenim količinama.

Igrajte se sa namirnicama
Pretvorite obroke igru – neka svaka namirnica ima neku super moć, posle čijeg konzumiranja je dete dobija.

Povežite neke superheroje sa određenim namirnicama. Na primer, Popaj je jeo spanać ili Bananamen – samo ime kaže.

Ipak morate i ovde biti oprezni. Nindža kornjače jedu samo picu, pa objasnite svom mališanu da ovakva hrana ne može da se jede svaki dan, jer nije zdravo jesti samo suvu hranu.

Izmislite zajedno nekog super lika koji jede svu hranu koju mu mama pripremi i zato je pametan, jak, hrabar…

Igrajte se sa namirnicama i na način da pravite razne likove ili oblike. Napravite zajedno neku poslasticu i dozvolite mu da poliže posudu sa kremom.

Ove trenutke i mi pamtimo, pa zašto ne bismo takva sećanja stvorili zajedno sa našim najvoljenijim bićima.