Jelovnik za bebe od 6 do 8 meseci: primer rasporeda

Sa uvođenjem čvrste hrane, oko šestog meseca, mnoge mame se pitaju kako da bebi naprave odgovarajući raspored.

Kada postoji manje-više utvrđena rutina, bebama to prija. Primer rasporeda koji vam predlažemo posmatrajte kao vodič, a ne pravilo, jer je svaka beba različita.

Najbolje je da probate pa pratite njeno prilagođavanje. Takođe, ako se broj obroka vaše bebe ne poklapa sa primerima, ne brinite sve dok bebi pružate dovoljno prilika za interakciju sa hranom.

Ovi primeri mogu da se primene i na bebe koje mame još uvek doje i na one koje piju formulu.

Uvođenje nemlečne ishrane kod beba – saveti

Ako tek počinjete sa čvrstom hranom, pratite ove savete a koje namirnice kada možete uvesti, pogledajte klikom ovde.

Primeri rasporeda obroka bebe od 6 – 8 meseci

Napomena: Vremena koja su naznačena su data kao okvirno početno vreme, trajanje zavisi od bebe do bebe.

6:30-7:00 Buđenje: podoj ili flašica kada se beba probudi
7:30-8:00 Doručak: kašica/pire od voća/povrća sa žitaricama, uvek dostupna voda
9:00-9:30 Spavanje
11:00 Podoj/flašica
12:30-13:00 Ručak: uvek dostupna voda, kašica/pire od povrća uz žitarice (prvo bez a onda i sa glutenom), protein po mogućstvu + dobra mast (malo maslinovog ulja, avokado, 100% kokosovo brašno itd.) + voće (ako je voće mnogo za bebu ono može biti i užina kasnije)
13:30-14:30 Spavanje
15:30-16:30 Podoj/flašica
18:00-19:00 Večera: uvek dostupna voda, kašica/pire od povrća uz žitarice (prvo bez a onda i sa glutenom), protein po mogućstvu + dobra mast (malo maslinovog ulja, avokado, 100% kokosovo brašno itd.) + voće (ako je voće mnogo za bebu ono može biti i užina)
19:00-19:30 Podoj/flašica
19:30-20:00 Spavanje

Saveti za ishranu bebe od 6 do 8 meseci:

 • U ovom periodu, zavisno od toga kada ste započeli uvođenje nemlečne ishrane, beba treba da ima jedan ili tri glavna obroka uz dojenje/flašicu kada poželi tokom dana.
 • Ako počinjete sa šest meseci, ciljajte na tri obroka do kraja sedmog meseca. Nove preporuke kažu da se odmah može početi sa tri obroka, ali je najbolje da pratite svoju bebu.
 • Nemojte se stresirati kada ne uspete da ubacite par obroka u dan već u šestom mesecu. Beba svakako tek isprobava hranu i ješće jako malo.
 • Budite konzistentni: pokušajte da hranite bebu uvek na istom mestu, najbolje u stolici za hranjenje i to tako da beba deli sto sa ostalim ukućanima i uvek u manje-više isto vreme
 • Dozvolite detetu da pipne hranu, naročito različite teksture, da oseti šta jede. Ne plašite se nereda, on je normalna i poželjna stvar, koliko god to čudno zvučalo. Od početka ohrabrujte dete da uzima hranu samo. Možete mu dati svežu šargarepicu da je oseti dok jede kašicu i slično.
 • Do kraja sedmog meseca, dete će biti sposobno da samo jede komadiće određene hrane. Možete mu dati mekane komade hrane iseckane na kockice.
 • To može biti banana, kuvana tikvica, bundeva, batat i slično. Verovatno je da će više hrane završiti na podu nego u ustima ali tu su kašice koje garantuju da će dete pojesti koliko treba i uneti dovoljno nutrijenata.
 • Ne opterećujte se količinom hrane koju dete pojede. Do godinu dana, glavna hrana je još uvek majčino mleko i/ili formula.
 • Dozvolite detetu da pojede koliko može i nemojte ga nikako siliti od starta da jede koliko ste vi zamislili.
 • Obratite pažnju i vodite evidenciju koliko dobro vaša beba jede u zavisnosti od toga koliko je umorna, koliko je imala vremena za igru i u odnosu na podoje/flašice.
 • U početku je najbolje da spustite očekivanja na minimum i fokusirate se na to da hranjene bude jedan pozitivan, veseo događaj, pa makar dete pojelo samo par kašičica.