100% prirodna hrana za bebe i decu – priprema i čuvanje

Sigurno se sećate kako su naše bake spremale zimnicu bez konzervansa. Danas se sve te teglice razne hrane mogu kupiti u prodavnicama, a i mnoge žene nemaju ni vremena ni uslova da same spremaju kod kuće.

Zato ćemo se vratiti malo u poršlost i podsetiti vas kako i u teglama mogu da se nađu namirnice bez konzervansa, a da traju dugo i ostanu sveže. Ovakav proces podrazumeva:

– Pre svega, visok stepen čistoće kuhinje i površina na kojima hranu pripremate – ruku, tegli i poklopaca.
– Tegle u koje stavljate zimnicu moraju da budu dobro oprane pa prokuvane u ključaloj vodi. Visoka temperatura ubija sve bakterije i potencijalne mikroorganizme koji mogu da pokvare zimnicu.
– Povrće i voće treba dobro oprati i osušiti, odnosno ajvar ili džem dobro ukuvati, a zatim u vruće tegle (neke bake i mame sterilisane tegle drže u toploj rerni dok ne dođe vreme da se sipa džem) sipaju sadržaj.
– Dok je sve još vruće treba odmah dobro zatvoriti poklopac da se napravi vakuum, kako bi sama toplota izvukla sav kiseonik koji pogoduje stvaranju bakterija.
– Tegle se na kraju ušuškaju u ćebad i ostave preko noći da se prirodnim putem ohlade.
Tako pripremljen džem ili ajvar može da ostane svež i 7-8 godina!

Dečija hrana bez konzervansa

Prenoseći znanje na nove generacije, bake su nas odavno naučile kako da napravimo bezbednu hranu za svoje mališane, a današnja tehnologija je ubrzala proizvodnju teglica sa dečijom hranom bez konzervansa.

Sada roditelji više ne moraju da brinu. Na tržištu mogu naći teglice sa dečijom hranom od 100% prirodnih sastojaka.

Teglice su potpuno bezbedne, jer su hermetički zatvorene, tako da hrana u njima traje i do dve godine (24 meseca).

Kako bi hrana za naše najmlađe bila još bezbednija, na teglicama se nalazi i zaštitna folija, koja štiti od prašine, svetlosti i otvaranja, a ujedno garantuje očuvanje svežine.

Siguran znak da je teglica ispravna jeste “klik” koji čujete kada je otvorite.

U Dečijoj fabrici hrane su osmislili i prozorčić sa desne strane teglice, kroz koji se vidi konzistentnost sadržaja, a crticom je obeležn nivo na kojem se nalazi polovina, kako ne biste morali da merite obrok.

Hrana za dobar imunitet kod dece

Šta zapravo znači hrana bez dodataka?

Bez dodatih boja i aroma – nijedna dečija hrana, prema pravilniku o dijetetskim proizvodima i pravilniku o odojčadi i maloj deci, ne sme da sadrži GMO namirnice, aditive, konzervanse i arome.

Bez dodatog šećera – ova hrana sadrži fruktozu – šećer poreklom iz voća. Običan šećer daje osećaj sitosti (sporije se razgrađuje, pa ga organizam ne registruje brzo) i organizam ga ubrzo opet traži, dok prirodnu fruktozu iz voća organizam ne traži.